top of page

ΙΔΕΕΣ –ΥΛΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

- Επισκέψεις σχολείων στη μόνιμη έκθεση στην εβραϊκή συναγωγή

 

-  Εκπαιδευτικοί Online

 

 

 

Στη σελίδα ιδέες και υλικό εκπαίδευσης θα ανοίγουν δύο άλλες :οι Επισκέψεις σχολείων στη μόνιμη έκθεση στην εβραϊκή συναγωγή και Εκπαιδευτικοί Online.

  Εκπαιδευτικοί Online

 

Στη σελίδα αυτή οι εκπαιδευτικοί θα έχουν  τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» PDFs, δραστηριότητες, φύλλα εργασίας, βιβλιογραφία, προτεινόμενες πηγές και να περιεργαστούν εικόνες.

 Τα κείμενα και οι εικόνες μπορούν να εκτυπωθούν και να αποθηκευτούν για μελλοντική παρουσίαση στην αίθουσα διδασκαλίας.

 

 

 

 

 

 

                                                                    

 

Περιγραφή μαθήματος  για σχολικές ομάδες

 

 

Αρχικά θα δίνονται στους μαθητές, που θα είναι χωρισμένοι σε ομάδες εργασίας, ερωτήσεις, στην απάντηση των οποίων θα οδηγούνται μέσα από πληροφορίες, που θα αντλούν από το διαδικτυακό τόπο της έκθεσης, ο οποίος θα παραπέμπει σε υπερσυνδέσμους, σε λέξεις κλειδιά στις ερωτήσεις.


Ειδικότερα: Η πρώτη ομάδα  θα αναζητά μέσα από πληροφορίες ,να εντοπίσει το πνεύμα και την διάχυτη ιδεολογία εκείνης της περιόδου. Θα διαβάζει τα προς εξέταση ποιήματα και θα προσπαθεί να εντοπίσει κάποια σημεία επικοινωνίας με τη συγκεκριμένη εποχή
Η δεύτερη ομάδα θα συλλέγει ιστορικές πληροφορίες για την εποχή που έζησε ο ποιητής ιδιαίτερα  μετά το 1925. Θα προσπαθεί να βρει αν ο απόηχος των γεγονότων εκείνης της εποχής, ανιχνεύονται στα ποιήματα του.
Μια τρίτη ομάδα θα κατεβάζει ποιήματα του Παλαμά και Καρυωτάκη, θα εντοπίζει επιδράσεις στο έργο του Γ.Ελιγιά.
Η τέταρτη ομάδα με τη βοήθεια των βιογραφικών σημειωμάτων για τον ποιητή θα συνθέτει το δικό της βιογραφικό σημείωμα για αυτόν. Θα  αναζητεί, αν υπάρχουν συσχετισμοί που να γίνονται αντιληπτοί , ανάμεσα στα ποιήματα και στον τρόπο ζωής του ποιητή.
Η πέμπτη ομάδα θα κάνει μια περιήγηση στην εικονική έκθεση και θα προσπαθεί να συλλάβει την κεντρική ιδέα που επιχειρήθηκε να αναδειχθεί μέσα απ΄αυτή.

Και οι πέντε ομάδες θα ακούν αναγνώσεις των ποιημάτων. Θα ανταλλάσσουν απόψεις για τη συμβολή της απαγγελίας στην αισθητική απόλαυση και στην κατανόηση του ποιήματος και θα προβληματίζονται για το είδος ερμηνείας που θα προσφέρει.

 Θα συγκρίνουν με το είδος της ερμηνείας, που μπορεί να προσφέρει η γνώση του ιστορικοκοινωνικού πλαισίου των ποιημάτων.
Μετά τη συμπλήρωση των φύλλων εργασίας απ’ όλες τις ομάδες, η κάθε ομάδα θα ανακοινώνει τα ευρήματά της στο σύνολο της τάξης. Ο κάθε μαθητής θα έχει στα χέρια του όλα τα φύλλα εργασίας και θα κρατά σημειώσεις, όταν οι ομάδες θα ανακοινώνουν τα ευρήματά τους. Συλλέγοντας κάθε ομάδα τα στοιχεία που της έχουν ζητηθεί και κρατώντας σημειώσεις από τις ανακοινώσεις των άλλων ομάδων θα προετοιμάζεται για μια συζήτηση.
Βασικό θέμα της συζήτησης: πέρα από την αισθητική απόλαυση που μπορεί να προσφέρει η μοναχική ανάγνωση ενός ποιήματος τα ιστορικά /λογοτεχνικά συμφραζόμενα και οι προσωπικές εμπειρίες του λογοτέχνη,  τι ρόλο μπορούν να παίξουν στην ερμηνευτική προσέγγισή του;
Στο τέλος κάθε ομάδα με τα βασικά συμπεράσματα από αυτή την αναζήτηση και συζήτηση τα σχηματοποιεί παρουσιάζοντάς τα με τη βοήθεια του Power Point.

 

 

 

 

bottom of page