top of page

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ: Η λογοτεχνική αξία του Ελιγιά

Η υποδοχή του έργου του Ελιγιά, ιδιαίτερα του ποιητικού, περιορίστηκε και εξαντλήθηκε σ’ένα περιορισμένο κύκλο αναγνωστών. Αυτό ίσως να οφείλεται μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι, πέρα από την αναμφισβήτητη αισθητική διάσταση του δεν τονίστηκε, στο βαθμό που θα έπρεπε, η πολιτική και κοινωνική πλευρά του. Δεν αναδείχθηκαν δηλαδή από την κριτική τα στοιχεία εκείνα που θα επαλήθευαν την αίσθηση, ότι ανήκει στα ιστορικά συμφραζόμενα μιας συγκεκριμένης εποχής. Στην περίπτωση του Ελιγιά λειτούργησαν οι ιδεολογικά προσδιορισμένες στην περίοδο του Μεσοπολέμου προσεγγίσεις. Αυτές είχαν ως συνέπεια την παραμόρφωση της κριτικής αποτίμησης του, γιατί αποσιωπούσαν, ότι ήταν ένας επαναστάτης ποιητής με ενεργή συμμετοχή στις πολιτικές διαδικασίες.

Ο Ελιγιά είχε θέσει τις καλλιτεχνικές του γνώσεις στην υπηρεσία της συλλογικής προσπάθειας για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, χωρίς να πιστεύει στην αυτάρκεια ενός μονολιθικού μαρξισμού, αλλά αντίθετα στην «κοινότητα δράσης» που παράγεται μέσα από τις κοινωνικές αναμετρήσεις, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και τους ταξικούς αγώνες. Μπροστά στην ιστορική πραγματικότητα της εποχής προέταξε μια τάση διαμαρτυρίας, αμφισβήτησης και κριτικής, με όλη τη συναίσθηση της ευθύνης του κοινωνικού του λειτουργήματος.

Για τον Ελιγιά η πολιτική ηθική του διανοούμενου είχε όμως και έντονα συγκρουσιακό ενδιαφέρον. Ο έλεγχος των αυτονόητων σχημάτων και αξιών και ο σκεπτικισμός του απέναντι στις αυθεντίες και τον ηγεμονικό τους ρόλο αποτέλεσαν σαφή ένδειξη της ριζοσπαστικής του σκέψης και γραφής με τις οποίες υπερασπίστηκε το δικαίωμα του, να παρεμβαίνει δυναμικά στη δημόσια σφαίρα.

 Η ψηφιακή αυτή έκθεση τονίζει  τη παρουσία του Ελιγιά στη λογοτεχνική επικαιρότητα και  εκτιμά την αξία ενός πνευματικού δημιουργού, που δεν είχε ίσως τη δυνατότητα να υπερασπιστεί το έργο του, όσο ο ίδιος ζούσε.

 

 

 

 

 

 

1 Χρονολόγιο της ζωής και της λογοτεχνικής καριέρας του Γιωσέφ Ελιγιά

2 Χρονολόγιο της έκδοσης του έργου του Γιωσέφ Ελιγιά

3 Επιλεγμένη βιβλιογραφία

4 Mια επιστολή του ποιητή στο φίλο του Ι.Καμπελή

bottom of page