top of page

Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΣΕΦ ΕΛΙΓΙΑ

 

 

 

Ο Σιωνισμός στην ποίηση του Γιωσέφ Ελιγιά

Η σιωνιστική διάσταση στο έργο του  Ελιγιά και η επιρροή της, λίγο πριν από τη δεκαετία του ’20 ασκήθηκε από τη σιωνιστική κίνηση, η οποία κυριαρχούσε στην κοινωνική-πολιτική ζωή της Ισραηλιτικής Κοινότητας των Ιωαννίνων. Χαρακτηριστικοί είναι οι στίχοι από τα ποιήματα του «Οι τρεις Ραβίνοι», « Γκλαν Γκλαν. Το σήμαντρο χτυπάει »,« Μη μένουμε αδιάφοροι », «Για σε Σιών πατρίδα μου», που προβάλλουν τον προβληματισμό του για τη μοίρα του Ιουδαϊσμού και την πίστη του για την εθνική αποκατάσταση των Εβραίων.

Ο ποιητής, πίστευε ότι  το εβραϊκό ζήτημα ήταν εθνικό και όχι κοινωνικό-και ότι, κατ’ επέκταση, δεν επρόκειτο  να λυθεί μόνο με την αφομοίωση αλλά και με τη σύσταση ενός εθνικού κράτους.

 

Μες΄ τη Σιών κει στο βουνό

Το πένθος βασιλεύει

Στον τόπο κει τον σκοτεινό

Απελπισιά εδρεύει.

 

            { «Οι τρεις Ραβίνοι»}

 

Γκλαν Γκλαν. Τον προσκαλάει

Τον Ισραήλ να πάει

Στη γη την τρισδυστυχισμένη

Που περιμένει

Σκλάβ’ αλυσοδεμένη

Των ξένων δεσποτών

Εχθρών και φίλων του αλλά κατακτητών.

 

   {«Γκλαν Γκλαν .Το σήμαντρο χτυπάει»}

 

 

 

Μη μένουμε αδιάφοροι

Παιδιά για την πατρίδα

Αρχίζει ν΄ανατέλει πια

Ολόχρυση ελπίδα

Εκεί ψηλά μες΄τη Σιών

Αρχίζει να βλαστάνει

Στη δόξα και στη χάρη μας.

Μη μένουμε αδιάφοροι

 

       {« Μη μένουμε αδιάφοροι »}

 

Για σε Σιών πατρίδα μου

Δόξα,πλούτη και τιμή και τη ζωή μου δίνω,

για να μπορέσω μια στιγμή τη δόξα σου να νιώσω

τη δόξα αυτή που λάτρευσα και θα λατρεύω τόσο.

 

                                {«Για σε Σιών πατρίδα μου»}

 

 

Σταδιακά ο Γιωσέφ Ελιγιά άρχισε να εκδηλώνει στο έργο του μια ιδεολογική μεταστροφή, που οφείλεται στο γεγονός ότι από το 1920 και μετά πληθαίνουν οι διαφωνίες του με τις σιωνιστικές οργανώσεις των Ιωαννίνων. Η άποψη του Ελιγιά ότι ο σιωνισμός αποτελούσε μορφή καθυπόταξης των εβραϊκών εργατικών στρωμάτων στους αστούς ομόθρησκους του και στο σκοταδισμό των ραβίνων οδήγησε, στην οριστική ρήξη του Ελιγιά με την Ισραηλιτική Κοινότητα των Ιωαννίνων. Χαρακτηριστικοί είναι οι στίχοι από τα ποιήματα «Το Τορά μας», που συνοδεύεται από την ενδεικτική αφιέρωση «Σε κάποιους σκλάβους του Γκέτο χαρισμένο» και οι «Φαρισαίοι», στίχοι που υποδεικνύουν την έντονη ριζοσπαστικότητα που έχει πια κυρίαρχη θέση στο έργο του Ελιγιά.

 

Στ΄αραχνιασμένα σας «Ταλμούδ».

Ξεθωριασμένη πίστη

Εσβύστη η Αρχαία λυχνία

Καινούργιο φως στη στράτα μας μπροστά!

Δε γυρεύει να βρει τι γράφει το Τορά μας

 

                                   { « Το Τορά μας»}

 

 

Ω Φαρισαίοι κυρτοί προσευχηθήτε

Τα αρνιά κι οι λυκοι αθώα συναπαντιούνται

Στο ίδιο μαντρί την αγία τούτη μέρα.

Μα ω Φαρισαίοι κυρτοί, γιατί φοβάστε;

Ω Φαρισαίοι κυρτοί, στην Προσευχοί!..

 

                                      {«Φαρισαίοι»}

 

 

Ο Ελιγιά, άρχιζε να γράφει μια ποίηση διαμαρτυρίας, σαρκασμού που έφτανε, κάποιες φορές, στα όρια της κοινωνικής σάτιρας και αποτελούσε γι΄αυτόν τον πιο πρόσφορο τρόπο αντιπαράθεσης στα κοινωνικά στερεότυπα και στη θεσμική καταπίεση.

Η επαναστατικότητα του Ελιγιά έπαιρνε όλο και πιο συγκεκριμένη μορφή καταγγελίας, φαινόμενο που δημιουργήθηκε σ΄έναν αυξανόμενο αριθμό Εβραίων των Ιωαννίνων την πεποίθηση ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί η απόλυτη αφομοίωση του εβραϊκού από το χριστιανικό στοιχείο της πόλης. Κι αυτό διότι οι φορείς της θρησκευτικής εξουσίας – εκφραστές της συντήρησης κατά τον Ελιγιά -επέλεγαν αντί για την αφομοίωση την εσωστρέφεια, η οποία αποτελούσε το μοναδικό μέσο άμυνας στα κρούσματα αντισημιτισμού που πολλαπλασιάζονταν διαρκώς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Σιωνισμός στην ποίηση του Γιωσέφ Ελιγιά

Ο Ελιγιά  εγκαταλείποντας τη σιωνιστική θεματολογία, έγραφε ποιήματα που εξέφραζαν  το ψυχικό του κόσμο, ο οποίος ήταν κλονισμένος από τις διαμάχες με τους συντηρητικούς ομόθρησκους του στα Γιάννενα.

Η φωνή του Καρυωτάκη, ιδιότυπο κράμα προσωπικής περιπέτειας και κοινωνικής διαμαρτυρίας, είχε βρει ανταπόκριση στον Ελιγιά, που ονειρεύονταν την προσωπική του δικαίωση μέσα από την κοινωνική αλλαγή.

Ο Καρυωτάκης, εκφραστής του χαμηλόφωνου λυρισμού και του (μετα)συμβολισμού, προσλαμβανόταν πάνω απ΄όλα ως κοινωνικός αρνητής: ήταν το σύμβολο της κοινωνικής και ψυχολογικής τους εξορίας, καθώς εξέφραζε με την ποίηση του, το κοινωνικό αδιέξοδο αλλά και την απεγνωσμένη και συνειδητή προσπάθεια για την  αναίρεση του. Η αντίθεση του σε οποιαδήποτε μορφή θεσμικής καταπίεσης αποτελούσε το δίαυλο επικοινωνίας με τους αναγνώστες του. Ο Ελιγιά βρήκε, στον Καρυωτάκη  τον ιδανικότερο λογοτεχνικό εκφραστή του προσωπικού του αδιεξόδου, των ιδεολογικών του ανησυχιών και της μελαγχολικής του διάθεσης.

 Η μικροκειμενική συνανάγνωση έργων του Ελιγιά και του Καρυωτάκη καταδεικνύει αρκετές εκλεκτικές συγγενείς γραφής, που εντοπίζονται κυρίως στα πρώτα ποιήματα που έγραψε ο Ελιγιά («Θάνατος», «Ανία», «Κιλκίς», «Θανάτου Πνοή», «Desespoir»).

.

 

 

Στου διβανιού μου την αγκάλη

Που με λικνίζει αργά η Ανία

Θλιμμένα αχ, πως διαβαίνουν πάλι

Οι θύμησες-σαν λιτανεία…

 

                                                 {«Ανία»}

 

 

 

Να ΄μουν στην πλώρη σου ήθελα, για να κοιτάζουν γύρου

Σε λιτανεία να περνούν τα ονείρατα τα πρώτα

 

                                                                     {«Τελευταίο ταξίδι»}

 

 

 

 

 

 

 

Στο ποίημα  «Ανία» του Ελιγιά υπάρχουν σαφείς φραστικές ομοιότητες με το καρυωτακικό «Τελευταίο ταξίδι». Ανάλογη και στα δύο ποιήματα είναι τόσο η εικονοποία, όσο και η θέση του λυρικού υποκειμένου στο τέλος της ζωής του.

 

 

 

 

Ο Ελιγιά δέχτηκε αρκετές επιδράσεις (κυρίως στη γλώσσα και στο στίχο) από το έργο του Παλαμά: οι στίχοι του Ελιγιά, στα μέσα της δεκαετίας του ΄20, ήταν λιτοί, προσεκτικά επεξεργασμένοι και εύρυθμοι.

Ο ποιητής, ακολουθώντας τον Παλαμά, εκδήλωσε στο έργο του τη συναίσθηση της ηγετικής αποστολής (που επιβάλλεται να χαρακτηρίζει το έργο του ενός ποιητή), πιστεύοντας στην αυτοδυναμία και στον κοινωνικό ρόλο του πνευματικού δημιουργού.

Το ένστικτο της κοινωνικής αλληλεγγύης και η ομαδική συνείδηση προς την ιδέα της ελευθερίας, που εκφράστηκαν από τον Παλαμά, με το ποίημα «Οι Αλυσίδες» επηρέασε τον Ελιγιά, γράφοντας το ποίημα «Προλεταριακή Τέχνη», παίρνοντας θέση για τον καθορισμό της προλεταριακής τέχνης, καταγγέλλοντας την κοινωνική αδικία, την μικροαστική υποκρισία και τα βάσανα του προλεταριάτου.

 

 

Είμαι της ζωής ο νέος ρυθμός ,κι η αρμονία του δρόμου,

Του πλήθους είμαι ΄γω ο παλμός , του λαού το καρδιοχτύπι.

 

Γλυκό τραγούδι τραγουδώ το ιδανικό του σκλάβου,

 τον πόνο της φτωχολογιάς και τη μεγάλη ελπίδα.

 

Το βλέμμα μου ερευνητικό και στην κοσμοπλημμμύρα

Σεμνή κι΄απέρριτη, γλυκιά κι΄ωμή, σιγοπροβάλλω.

Εμένα δε με συγκινούν τα μαραμένα ρόδα

Μονάχα η κίτρινη θωριά του πεινασμένου σκλάβου.

Μες στην ψυχή μου δε μιλεί το θρόισμα των φύλλων

Μόνο βογγάει της θάλασσας το μανιασμένο κύμα.

 

Εγώ είμαι η Τέχνη της γυμνής κι αστόλιστης Αλήθειας,

Εγώ είμαι η Τέχνη, είμαι το φως του σκλαβωμένου ανθρώπου

Μες΄στο ρυθμό τον άρρυθμο ζυγιάζω τα φτερά μου

Και σεργιανίζω ανάμεσα από τρώγλες και καλύβια!

 

                                                        «Προλεταριακή Τέχνη»

 

 

-Σκλάβοι καταχωνιασμένοι

Και παρμένοι από τα σίδερα

Μες στα κρύα και μέσα στ΄άδεια,

Είμαι του ήλιου τ΄άρρωστο αντιφέγγισμα,

Το είδωλο κακόπλαστο του ελεύτερου,

Και σας φέρνω, έρμα κοπάδια,

Και σας φέρνω φροντιστής βοσκός,

Λίγη χλόη σας φέρνω μ ΄άνθια πλουμιστή,

Πλουτισμένη με δροσοσταλίδες

Από βαθιά ολόμακρα στυλώνουν

Μάτια σα δαυλούς απάνου σας

Αντρειωμένοι λυτρωτήδες!

 

                                      («Αλυσίδες»)

 

Στις «Αλυσίδες»,πέρα από την εικόνα του πλατωνικού σπηλαίου, κυρίαρχη είναι η παρουσία του λυτρωτή-αρχηγού.Σην «προλεταριακή τέχνη» η τέχνη εκφράζει το λαό, που κυκλοφορεί δίπλα και όχι μακριά από τον ποιητή. Ο ποιητής δεν ανήκει στην ελίτ και παρακινεί το λαό, όταν αυτό χρειαστεί, να αναλάβει επαναστατική δράση.

 

 

 

 Το έργο του Ελιγιά, πέρα από τις επιδράσεις που δέχτηκε από τον Καρυωτάκη και τον Παλαμά, παρουσιάζει μια υβρικότητα, που δεν μας επιτρέπει να το κατατάξουμε σε κάποια συγκεκριμένη σχολή. Η ποίηση του Ελιγιά ήταν «συνδυαστικά πρωτότυπη»: Άλλες φορές δηλαδή ήταν αρκετά εγκεφαλική, με βιβλικό ιστορισμό, άλλες φορές λυρική και άλλοτε πάλι ερωτική.

Οργανικό τμήμα του ποιητικού έργου του Γιωσέφ Ελιγιά αποτελεί η ουτοπία, όχι ως μυθοποιημένο κατασκεύασμα αλλά ως όραμα που ίσως μπορούσε να πραγματοποιηθεί μελλοντικά, όταν θα άλλαζαν οι ιστορικές συνθήκες. Το περιεχόμενο που έπαιρνε η ουτοπία στο έργο του Ελιγιά ταυτιζόταν με τη διαρκή προσδοκία του απροσδόκητου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι επιδράσεις στο έργο του Γιωσέφ Ελιγιά

bottom of page